Bogomtale: ‘Tre Dage og et Liv’ af Pierre Lemaître…

Har du lyst til at læse en rigtig god og anderledes krimi?

Forfatter: Pierre Lemaitre
Dansk titel: Tre Dage og et Liv
Forlag: Lindhardt og Ringhof
ISBN: 9788711795217
Originaltitel: Trois jours et une vie
Udgivelsesdato: 08-06-2017

Den franske forfatter Pierre Lemaître er ikke hr. hvem-som-helst. Han modtog i 2013 en af de største franske litteraturpriser Goncourtprisen for sin historiske roman ‘Vi ses deroppe’, men han skriver også kriminalromaner. Jeg har ikke tidligere læst noget af ham og blev derfor glad da jeg for nylig fik denne bog foræret… 🙂

‘Tre dage og et liv’ fra 2017 er en lidt stilfærdig krimi som læner sig op ad den psykologiske roman. (Bo Tao Michaëlis kalder genren en “skæbnekrimi” i sin anmeldelse i ‘Politiken’, se link nedenfor.) Lemaîtres bog er anderledes end andre franske krimier jeg har læst i år af forfattere som Guillaume Musso og Michel Bussi . De skriver hæsblæsende, actionprægede bøger – næsten for meget af det gode – men de sælger vildt godt i Frankrig.

Lemaître fangede min opmærksomhed med det samme. Han viser sig som en fremragende forfatter der skriver let og mundret, og som leverer meget overbevisende miljø- og personbeskrivelser. Jeg blev optaget af både hans humoristiske og ironiske beskrivelser at småbymiljøet og dens indbyggere samt ikke mindst hans ganske dybe portræt af hovedpersonen, dennes udvikling og udfordringer som følge af en skæbnesvanger hændelse. Og så har han i øvrigt den særlige evne til at kunne lave troværdige plot twists: handlingen drejer ind i mellem i helt uventede retninger. Man kan således roligt sige at bogen slutter særdeles overraskende… – Man keder sig bestemt ikke i Lemaîtres selskab.

Læseren skal være indstillet på at romanen ikke er en traditionel krimi med et indledende mord hvor forfatteren efterfølgende lægger spor og benspænd ud for læseren der skal prøve at gætte hvem morderen er. Her er morderen fortælleren, og mordet sker i begyndelsen af bogen. Tro mig, det bliver romanen ikke mindre spændende af…

Forlagets præsentation af bogen

En stærk og mørk fortælling om en skæbnesvanger hændelse, der sætter en kæde af begivenheder i gang og for altid påvirker en ung mands liv.

I en lille fransk provinsby Beauval forsvinder den seksårige dreng Rémi sporløst en decemberdag i 1999. Hele byen er chokeret og endevender sammen med politiet de omkringliggende skove – uden held. Især 12-årige Antoine er dybt rystet, for det er ham, der uforvarende har slået den lille dreng ihjel efter en episode ude i skoven. Det er ham, der i panik har gemt liget af drengen i en gammel træstamme i stedet for at løbe efter hjælp.

Hvordan kan Antoine leve med den frygtelige sandhed? Hvordan påvirker det hans liv? Med tre nedslag i Antoines liv (1999, 2011 og 2015) beskriver Pierre Lemaitre Antoines indre fængsel, hans tanker om skyld, retfærdighed og de konsekvenser, ulykken har haft for hans liv. Det er en fortælling om en menneskelig tragedie på flere planer.


Som læsere af min blog nok har opdaget, hygger jeg mig generelt med at læse krimier ind i mellem, og her i foråret har jeg læst flere som jeg har omtalt på bloggen. Se links nedenfor

Links

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: