Filmnyt på Netflix: ‘München – På krigens rand’

Tankevækkende film om en politikers mislykkede forsøg på at forhindre 2. Verdenskrig. Sammenligning med Putins krig i Ukraine er nærliggende og ganske skræmmende…

Spillefilmen bygger på en bestsellerroman af Robert Harris

Det er en tankevækkende film om tiden op til 2. Verdenskrig vi er vidne til i denne nye Netflix – spillefilm med en aldrende Jeremy Irons som den engelske premier minister Neville Chamberlain der efter et møde med Hitler i München ofrede Tjekkoslovakiet i en højere sags tjeneste og erklærede “peace in our time”. Et år senere gik Hitler på trods af aftalen med Chamberlain ind i Polen, og 2. Verdenskrig var i gang…

Filmens overordnede modsætning er mellem Chamberlain – der tror på “gentleman agreements” med andre politiske ledere – og en ung tysk tolk der arbejder tæt på Hitler. Han har fået fat i et dokument der viser at Hitler vil underlægge sig store områder af nabolandene der “uretmæssigt” er taget fra Tyskland i forbindelse med ydmygende fredsforhandlinger efter 1. Verdenskrig. Han mener derfor sammen med nogle meningsfæller at den eneste løsning er at rydde Hitler af vejen.

Sammenligningen mellem Hitlers syn på Stortyskland og ydmygelsen efter 1. Verdenskrig med Putins omtale af Peter den Stores tanker om “Ny Rusland” og hans opfattelse af Sovjetunionens sammenbrud som ydmygende er slående. Det samme gælder en sammenligning mellem Chamberlain og Macron – og andre europæiske lederes – strategier og forsøg på gennem telefonopringninger til Putin at holde diplomatiet i gang. Samtidig er vi vidne til at de baltiske lande og Polen kalder på mere militær opbygning, giver udtryk for at Putin kun forstår rå magt og bruger diplomatiet til at købe sig selv tid til yderligere at opbygge sin hær…

Historiens dom har været hård ved Chamberlain der blev kaldt naiv og svag, men filmen prøver at give et lidt mere nuanceret indblik i hans strategi og motiver, viser at der er flere sider af en sag. Krigen var måske uundgåelig, men Chamberlain fik udskudt den et år…?

Ved siden af hovedtemaet (demokratisk diplomati eller trusler om rå magt over for en diktator med stormagtsdrømme) beskæftiger filmen sig også med sidetemaer som personligt ansvar og forholdet mellem samfundsvigtigt arbejde på den ene side og ansvar for familien og dens velbefindende på den anden…

Ud over de nærliggende tanker man får med sammenligningen til krigen i Ukraine og ideen om ikke at lade et lille land i stikken i håbet om noget større, kan filmen ses som en underholdende, flot fotograferet og spændende spionfilm…


Netflix’ foromtale

Based on the international bestseller by Robert Harris. It is Autumn 1938 and Europe stands on the brink of war. Adolf Hitler is preparing to invade Czechoslovakia and Neville Chamberlain’s government desperately seeks a peaceful solution. With the pressure building, Hugh Legat, British civil servant, and Paul von Hartmann, German diplomat, travel to Munich for the emergency Conference. As negotiations begin, the two old friends find themselves at the center of a web of political subterfuge and very real danger.—Netflix


Officiel trailer

Links

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: