Boganmeldelse: ‘Vindens Port’ af Anne-Cathrine Riebnitzsky

Anne-Cathrine Riebnitzsky har skrevet en fremragende, sanselig, historisk roman med et spændende plot. For mig er den kandidat til at tage med på den berømte “øde ø”…

Forfatter: Anne-Cathrine Riebnitzsky
Forlag: Lindhardt og Ringhof
Udgivelsesdato: 15/10/2021
ISBN-13: 9788711981436
ISBN-10: 8711981431
Genre: Historisk roman
Sidetal: 448

Rating: 5 out of 5.

‘Vindens Port’ er en medrivende, historisk roman der beretter om en andalusisk borgherre og om befolkningen i og omkring fæstningen Al-Qalat i Andalusien – i området nord for Granada nær grænsen mellem muslimsk og kristent territorium i 1300-tallet. Romanen handler om hvordan borgen efter en lang belejring falder til den kristne, spanske konge efter at have været på muslimske hænder i mere end 700 år.

Jeg har ikke læst noget af Anne-Cathrine Riebnitzsky tidligere, men det er bestemt et forfatterskab jeg vil bruge tid på at lære at kende, for hun skriver både medrivende og sanseligt og formår i denne bog med sit lavmælte sprog at indhylde mig i sit 1300-tals univers fra side et. Jeg simpelthen føler, lugter, ser Andalusien og dets landskab fra første færd.  Jeg dufter krydderierne fra markedsboderne, lugter kloakerne, mærker dampene og duften af salverne fra badeanstalten, hører hestenes vrinsken fra byens stalde… Det hele står lyslevende for mig. Romanen maler afsted i et stille tempo uden at det går ud over plottet. Læserne er vidner til en imponerende fremdrift hvor man aldrig keder sig. Vi ved fra første færd hvordan det hele ender, men er alligevel spændt på hvordan og hvorfor det hele kommer til at ske som det sker.

Borgherren Ibrahim er en lavmælt jeg-fortæller. Han bliver præsenteret som et almindeligt menneske der ud fra sine forudsætninger prøver at være en forstående og nærværende mand for sine koner og en god fyrste for sine undersåtter. Vi følger og lever med i hans udvikling, hans tanker og tvivl. Han føler at der hviler et tungt ansvar på hans skuldre, og han nærer et dybfølt ønske og håb om at gøre det rigtige. Han søger roen, og den finder han i ensomhed i naturen, hos sine tre meget forskellige koner – og ikke mindst ved samvær med sine elskede heste. Han er lyttende med henblik på at tage de rette beslutninger der ofte tages sammen med embedsmænd og officerer i badeanstaltens lune vand omgivet af duftende olier…

Vi må forstå at islam, kristendom og jødedom i et eller andet omfang på den tid har eksisteret ved siden af hinanden, men at de kristne presser på for at smide muslimerne ud af Sydspanien. Romanen viser en tolerant udgave af islam (på trods af henrettelser og afhugne lemmer). Muslimerne har sans for det gode liv, og de synes at have tidens højst udviklede indsigt i videnskab, kultur og dannelse. De har forståelse for, handler med og omgås mennesker med en anden religion. De har stor viden om filosofi, matematik, kirurgi og anden lægekunst. De kan producere silke og skønne stoffer, og de har sans for kunst. Borgen har således bl.a et imponerende bibliotek og en badeanstalt med rindende vand… – De kristne derimod ses som helhed som grove barbarer der ikke vasker sig 🙂 – selv om der også blandt dem er gode mennesker…

Jeg er imponeret over Anne-Cathrine Riebnitzskys store research der helt ned i detaljen i et malende sprog fremmaner et miljø med dets mennesker, byen med dens gader og pladser, borgen på bjergtoppen med dets mange rum, brønde, dyr (især borgherrens elskede heste), afgrøder og redskaber.

Personbeskrivelserne ikke mindst af borgherren, de tre hustruer og deres børn er særdeles overbevisende og undertiden bevægende i deres menneskelighed.

Alt i alt bliver vi præsenteret for et spændende bud på et portræt af et muslimsk samfund i 1300-tallet med dets mennesker, vilkår, religion, lykke og ulykke, kærlighed og ikke mindst deres dagligliv.

Jeg ved ikke om alle detaljer i bogen er korrekt gengivet, men jeg synes den viser hvad den historiske roman kan når den er bedst. Den giver et indlevende og medrivende bud på et univers og miljø fra tiden, den gør os klogere på historien… – og på os selv. ‘Vindens Port’ ville for mig afgjort være en kandidat til at medbringe på den berømte øde ø…

Forlagets præsentation:

Ibrahim Banu Said er ramt af en stor personlig sorg, men forsøger at være en nådig og klog borgherre for befolkningen i den berømte fæstning Al-Qalat i Andalusien. Og en god mand for sine tre meget forskellige hustruer, som han alle elsker, hver på sin måde.

I begyndelsen af 1300-tallet er den muslimske verden førende inden for lægevidenskab, matematik, astronomi og filosofi. I Al-Qalat trives handel med både muslimer, kristne og jøder, og stedet er søgt af dygtige videnskabsmænd. Men da en kristen invasion nærmer sig fra nord, er spørgsmålet, om Ibrahim Banu Said kan redde sit folk, og om borgen er så uindtagelig som sit ry.

Links

Moderne maurere – Historiske dage. Interview med forfatteren om romanen og ikke mindst et fotografi af borgruinen Al-Qalat som den tager sig ud i dag

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: