Boganmeldelse: ‘Pigen Fra Det Store Hvide Skib’ af Jesper Bugge Kold & Mich Vraa

Imponerende roman med historiske begivenheder i en nær fortid som kulisse. Den er både fængende og letlæst – og så bliver du klogere af at læse den…

Forfatter
Jesper Bugge Kold & Mich Vraa
Titel
Pigen Fra Det Store Hvide Skib
Forlag
Lindhardt og Ringhof
Sidetal
416
Udgivelsesdato
23-01-2021

Rating: 4.5 out of 5.

For kort tid siden hørte jeg i en podcast et interview med forfatterne Jesper Bugge Kold og Mich Vraa om tilblivelsen af deres roman om hospitalskibet Jutlandia og togterne til Korea i 1951-52. De fortalte ivrigt og engageret om den imponerende – men nødvendige – research og de mange overvejelser der gik forud for skriveprocessen. Den roman måtte jeg læse!og jeg blev ikke skuffet, slugte den på rekordtid…!

Bogen giver på den ene side en solid indføring i en periode i Verdenshistorien der måske er blevet lidt overset, nemlig Koreakrigen – der for mig har stået i skyggen af 2.Verdenskrig og Vietnamkrigen. Danmarks bidrag til denne krig blev i 1951 at sende hospitalskibet Jutlandia ud på tre lange togter med nogle af landets dygtigste læger og sygeplejersker for at tage sig af sårede soldater.

På den anden side bliver læserne vidne til en personlig udviklingshistorie med den 27 årige operationssygeplejerske Molly, historiens jeg-fortæller, som omdrejningspunkt. Med i bagagen har hun nogle traumatiske oplevelser fra befrielsesdagene – hvor hun mister sin sønderjyske – men tysksindede – kæreste, bliver anklaget for at være en tyskertøs og udsat for en voldtægt. For hende bliver rejsen med Jutlandia en mulighed for at komme væk og starte forfra. Vi følger hende gennem hele første togt fra København til Korea og retur nogle måneder senere. Romanen slutter med en epilog hvor Molly i 1965 ser tilbage på tiden på Jutlandia og den mellemliggende periode.

Historien har imidlertid en parallelhandling hvor vi følger den 11-årige Yun som er på flugt fra krigen i Nordkorea efter at hendes landsby er blevet bombet med napalm, og hendes familie er blevet dræbt. Vi bliver vidne til hendes møde med vold, fornedrede mennesker, lig overalt og afbrændte byer. Alt bliver brutalt – men autentisk -skildret fra hendes synsvinkel . Hendes mål er at nå frem til den sydkoreanske by Pusan hvor hendes kusine bor. Undervejs bliver hun udsat for voldtægtsforsøg, og da hun kommer til Pusan, finder hun ud af at virkeligheden ikke er som hun troede, og vi bliver vidner til en daglig kamp for at overleve. Teksten skifter mellem Mollys og Yuns historier, og vi må forstå at de to må mødes på et tidspunkt…

Vi får indsigt i dagligdagen på skibet med uvejr, landgang på eksotiske steder og rutinerne med de smukke og barske øjeblikke på dækket, i kahytten eller salonen såvel som på operationsstuerne. Vi får ikke mindst indblik i det patriakalske hieraki der på den tid var mellem læger og sygeplejersker og mellem officerer og matroser på et skib. Centralt står ud over Molly tre kvindelige sygeplejersker som hun deler kahyt med, tre kvinder der hver især har fortrængte oplevelser med i bagagen, tre kvinder der som Molly prøver at håndtere skibets – og tidens – patriakalske menneskesyn, tre på hver deres måde stærke kvinder…

Først og fremmest er vi vidne til Mollys rejse. Også hun er jo som Yun på flugt fra en grum fortid. Vi fornøjer os over hendes forelskelse i overstyrmanden. Vi ser udviklingen fra den spæde start i tiltrækningen mellem de to til…? – Ja, lykkes det for dem? Kan Molly give sig hen efter de oplevelser hun har i bagagen? Læseren bliver holdt hen.. Vi er spændte, og beskrivelsen er meget sanselig med korte blikke, en hånd der strejfer en arm, små virkemidler.. Imidlertid kammer historien ikke over i sentimentalitet eller melodrama som en gammeldags halvklam lægeroman – for vi får udviklingen i små doser hvor der sker sceneskift til livet på skibet eller hendes funktion som operationssygeplejerske der tager imod og behandler soldater med de mest forfærdende krigsskader.

De to forfattere holder hele tiden næsen i sporet med kvalificerede overvejelser over store emner som forholdet mellem krigsindsats og humanitær intervention eller det ulige forhold mellem kønnene – og navigerer elegant mellem at vise os de værste overgreb og eksempler på mennesker der udviser det smukkeste, uegennyttige og humanistiske samfundssind. På den måde bliver romanen – omend historisk – i høj grad i overensstemmelse med vores tids emner. Effektiv underholdning bliver flettet sammen med en nutidig debat om store spørgsmål omkring køn, frihed og sammenhold…

Det er interessant – og sjældent – at to mandlige forfattere har valgt en kvindelig jeg-fortæller. Jeg synes de på imponerende vis beskriver en ung kvindes følelsesliv indefra. Vi forstår Mollys tiltagende forelskelse og erotiske betagelse af overstyrmanden. På mig virker forløbet autentisk, men jeg er jo en mand… 🙂

Bogen opbygger en spænding og veksler som nævnt – på bedste thrillervis – mellem de to parallelle spor og mellem idyl, brutalitet, romantik og fornedrelse. Læseren stiller hele tiden sig selv spørgsmål: Hvad vil der ske Molly? Vil hun nogen sinde komme sig efter overgrebet i krigens sidste dage? Vil hun kunne lægge det bag sig, skal hun hævne det? vil hun kunne klare sig i en mandeverden ombord på et skib? Kan hun i længden indgå i et varigt parforhold? Samtidig får vi Yuns historie: Vil den lille koreanske pige nå frem til Pusan da deres landsby bombes, og hun må flygte? Lykkes det Yun at undgå koreanske og amerikanske drenge og mænd der vil hende til livs undervejs? Hvad skal der blive af hende? Det hele er så filmisk, og det er en indlysende konsekvens at rettighederne nu er blevet solgt til en filmatisering

Jeg synes at ‘Pigen fra det store hvide skib’ er en fængslende, informerende og vellykket roman der både giver historisk viden om Koreakrigen og dens ofre og fortæller en troværdig og gribende historie om en ung kvindes kærlighed. Den får min varmeste anbefaling.

Forlagets beskrivelse

‘Pigen fra det store hvide skib‘ er Jesper Bugge Kold og Mich Vraas nye historiske roman om livet under en krig, og hvordan venskaber, romantik og håb opstår på trods.

I ‘Pigen fra det store hvide skib’ følger vi den unge Molly Dahl på sit livs eventyr ombord på hospitalsskibet Jutlandia. Hun er en af toogfyrre sygeplejersker, der skal arbejde på skibet og redde verden. Året er 1951, og efter krigens afslutning ønsker Molly at lægge krigens traumer og livet i Danmark bag sig og starte på ny. Jutlandia har kurs mod Sydkorea og endnu en krig, der har sat flere lande i brand.  

Elleveårige Yun har også kurs mod Sydkorea efter at have mistet alt under krigen i Nordkorea. Både Molly og Yun kommer ud på lange og opslidende rejser, der sætter deres formål på prøve. I havnebyen Pusan i Sydkorea flettes deres fortællinger sammen, og det vil snart vise sig hvem der i virkeligheden har brug for at blive reddet.

‘Pigen fra det store hvide skib’ er den første roman, som Jesper Bugge Kold og Mich Vraa skriver sammen. 

Bonusinfo:

  • Jesper Bugge Kold (f. 1972) debuterede i 2014 med romanen ‘Vintermænd’, der blev nomineret til BogForums Debutantpris. Siden har han udgivet romanerne ‘Land i datid’, ‘Krigsturisten’ og ‘Tiden før døden’. Hans bøger er oversat til flere sprog.
  • Mich Vraa (f. 1954) er forfatter og litterær oversætter. Fra 2016-18 udkom Mich Vraas roste og prisnominerede romantrilogi om Dansk Vestindien. Seneste roman er ‘Vaniljehuset’ fra 2019. Mich Vraa har modtaget Dansk Oversætterforbunds Ærespris, Otto B. Lindhardt-prisen og Jeanne og Henri Nathansens Mindelegat.

5 kommentarer til “Boganmeldelse: ‘Pigen Fra Det Store Hvide Skib’ af Jesper Bugge Kold & Mich Vraa”

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: