Bognyt: ‘En søns historie’ af Marie-Hélène Lafon

Det lille forlag ‘Etcetera’ der er specialister i oversættelser af nutidige franske romaner, har udgivet en lille roman der får fornemme anmeldelser…

Originaltitel: Histoire du fils
Forlag: Forlaget Etcetera
Oversættelse: François-Eric Grodin
Udgivelsesdato: 19.4. 2022
160 sider
ISBN: 978-87-93316-25-6

Det er så fint når små forlag kaster sig ud i at oversætte i Danmark mindre kendte forfattere til dansk, og Marie-Hélène Lafons roman er i følge anmelderne et lille mesterværk…

(…) I, som endnu ikke kender Marie-Hélène Lafons forfatterskab, har en vidunderlig læsevandring foran jer (…)

Henriette Bacher Lind in ‘Jyllands-Posten

‘En søns historie’ er en familiesaga der på blot 160 sider gennemløber nedslag i 100 års menneskeliv og familiehemmeligheder skrevet i et meget sanseligt og poetisk sprog, og jeg tror denne lille roman kommer til at sprænge min læseliste…

Forlaget Etcetera er et forlag dedikeret til den franske romankunst og har tidligere udgivet værker af blandt andet Édouard Louis og ikke mindst Annie Ernaux.. I følge hjemmesiden er forlagets “ambition at skabe en større bredde på det danske bogmarked og introducere nogle af alle de dygtige og spændende forfattere, der i disse år bliver udgivet i Frankrig. For her gemmer sig masser af fantastiske fortællinger, skrevet i et ofte meget poetisk sprog, som gør dem til en oplevelse i sig selv at læse (…)”

(…) “Romaner skrevet i det nye årtusind, som har kvalitet, originalitet og fremragende sproglige oplevelser som fællestræk. Skrevet af forfattere, som har en særlig evne til at sætte ord på den virkelighed, vi lever i. Oversat til dansk, selvfølgelig – så alle, der elsker en god bog, kan få glæde af dem”.

(…) Det er så kompakt, så intenst, ja, et mægtigt lille værk, den prisbelønnede forfatter og litterat Marie-Hélène Lafon har vævet og Francois-Eric Grodin oversat til et meget nydelsesfuldt dansk (…)

Lise Garsdal in ‘Politiken’

Forlaget skriver på sin hjemmeside følgende om Marie-Hélène Lafon:

Marie-Hélène Lafon er en af de mere garvede franske forfattere, der af en eller anden årsag ikke var nået til Danmark endnu. Måske fordi Lafon ikke er en af de sensationelle eller højtråbende forfattere, som hurtigere får plads i medierne. Men så meget desto bedre, for det betyder jo, at vi nu kan få lov til at udgive hende her på &c.

Marie-Hélène Lafon (f. 1962) voksede op på forældrenes bondegård i Cantal, et udslukt vulkanlandskab i Auvergne, som indtager en central plads i hendes forfatterskab. Hun har udgivet ni romaner og flere novellesamlinger og vundet et hav af priser for sine værker, bl.a. Goncourt-prisen for bedste novellesamling (2016) og senest den prestigefyldte Renaudot-pris (2020) for ‘En søns historie’.

Forlagets præsentation af romanen

Sønnen, det er André, født i 1924. Den ukendte søn af den ukendte far. Fra André var tre uger gammel, har han boet i Figeac i den midtfranske bjergregion Auvergne hos sin moster og onkel; dem, han regner som sine rigtige forældre. Hver sommer kommer hans biologiske mor Gabrielle med toget fra Paris for at holde tre ugers ferie med familien på landet. Først da André bliver gift, afslører hun hemmeligheden om, hvem hans far var. Men inden da er et fireårigt barn død på tragisk vis, et skæbnesvangert møde har fundet sted på drengegymnasiet i Aurillac, to verdenskrige har sat deres spor, der har været begravelser, fødsler og bryllupper – og alle disse mærkedage fletter Marie-Hélène Lafon sammen til en fortættet familiesaga, der spænder på kryds og tværs gennem tid og rum.

Med sin livfulde, men samtidig eftertænksomt reflekterende fortælling om hundrede års menneskeliv og familiehemmeligheder understreger Lafon den særlige plads, hun indtager i det franske litterære landskab.

VINDER AF RENAUDOT-PRISEN 2020


Bonusinfo:

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: