Kort boganmeldelse: ‘Alt det lys vi ikke ser’ af Anthony Doerr

Læs denne smukke og sanselige – men også grumme – roman fra Anden Verdenskrig om mennesker der prøver at skabe sig et indholdsrigt liv på trods. Du bliver glad i låget…

Forfatter: Anthony Doerr
Forlag: Politikens Forlag
ISBN: 9788740037234
Originaltitel: All the Light We Cannot See
Sider: 560
Udgivelsesdato (DK):19-12-2016

Rating: 5 out of 5.

Anthony Doerrs roman har længe stået på reolen, men nu har jeg endelig fået tid til at læse den, og det har været en dejlig oplevelse. Bogen vandt fortjent et hav af priser ved udgivelsen, herunder den prestigefyldte Pullitzer-pris i 2015.

Selv om det er en krigsroman, er den skrevet i et nuanceret, poetisk og sanseligt sprog, men byder samtidig på indlevede og undertiden barske skildringer af livet i Europa under Anden Verdenskrig. Den følger to  personer mens Frankrig bliver løbet over ende og besat af tyskerne – en blind fransk pige og en forældreløs tysk dreng –  i en fast komposition, en slags krydsklip. Vi ved at  de uundgåeligt kommer til at mødes…  hvor og hvordan ved vi ikke, men vi gætter…

Bogen er opløftende og grum på samme tid. Den handler om godt og ondt, om menneskets plads i en verden mellem krig, fattigdom og diktatur på den ene side og det uendelige univers og dets muligheder på den anden. 

Vi ser varme mennesker der skaber og opnår et væsentligt livsindhold for sig selv eller andre på trods af forfærdende forhold eller erhvervede eller medfødte handicaps “Alt det lys vi ikke ser”… – men vi bliver også præsenteret for folk der begår eller bliver drevet til at begå urimelig onde handlinger. Alt sammen bliver serveret med og bundet sammen i en sikker komposition, et lysende sprog og med en imponerende, men usentimental fortælleglæde…

Resultatet er blevet en letlæst pageturner – på trods af de 560 sider. Den får min bedste anbefaling, du bliver glad af at læse den på trods…

Forlagsbeskrivelse

Marie-Laure LeBlanc mister som seksårig synet. Hendes far, låsesmeden på det naturhistoriske museum i Paris, bygger en perfekt miniaturemodel af deres kvarter til hende, så hun kan lære at finde vej hjem. Men da Paris invaderes af tyskerne under anden verdenskrig, må far og datter flygte. Med sig har de en uvurderlig hemmelighed.
 
Den forældreløse Werner Pfennigs skæbne er de tyske kulminer, hvor hans far mistede livet. Men da han en dag finder en ødelagt radio, fyldes verden pludselig med muligheder. Hans evner vinder ham en plads på et eliteakademi for Hitlerjugend, men hvor store bliver omkostningerne, når Werner tvinges til at forfølge sine ambitioner?

Langt væk i den ældgamle fæstningsby Saint-Malo lytter en ensom mand med granatchok til en for længst forsvundet stemme. Han går på opdagelse i nye verdner uden nogensinde at forlade sit hus, men alligevel får hans eventyr alvorlige konsekvenser.

I et Europa opslugt af krig kolliderer tilværelser uforudsigeligt. Alt det lys vi ikke ser er et studie i, hvordan mennesker mod alle odds forsøger at finde ud af, hvad der er rigtigt og godt. En medrivende historie om mod og tvivl, en bittersød fortælling om kærlighedens væsen.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: