Kort Boganmeldelse: ‘Begrav dine Døde’ af Louise Penny

Sjette bind i serie af spændingsromaner fra det fransksprogede Canada

Louise Penny: ‘Begrav dine Døde’
Forlag: Hr Ferdinand
Udgivelsesdato: 26-11-2020
Sidetal: 442

Rating: 3.5 out of 5.

Louise Penny har længe stået på min liste over forfattere jeg gerne vil læse. Jeg har set begejstrede anmeldelser af hendes spændingsromaner og synes det er interessant at hun beskæftiger sig med Québec. Som gammel fransklærer har jeg beskæftiget mig meget med – og været fascineret af – det fransksprogede Canada, herunder af Québec hvor jeg har rejst rundt arbejdsmæssigt og på ferie. Interessant også at hun netop nu i samarbejde med Hillary Clinton har udgivet en roman der netop er blevet oversat til dansk med titlen ‘Tilstand af Terror’

Louise Penny er selv engelsk canadier, men er meget optaget af samspillet (og nogen gange modspillet) mellem befolkningsgrupperne i Québec hvor hun også bor.

Jeg synes at hun i romanen forholder sig observerende og fair over for befolkningsgrupperne, deres karakteristika og særheder. Fransk/engelsk problematikken står helt centralt i bogen og fylder meget, det samme gør Canadas historie. Hvis man er interesseret i disse emner, er der viden at hente. Jeg fik desuden googlet Québecs grundlægger Samuel de Champlain og den engelske hærfører James Wolf der erobrede Québec by i 1759… 🙂

Bogens store styrke er beskrivelsen af miljø og personer. Jeg virkelig følte byens vinterkulde, farver, vind, sne og smukke gamle gader og fik lyst til at vende tilbage en dag. Jeg synes også personskildringen er eminent, ikke mindst af hovedpersonen kriminalkommisær Armand Gamache.

Flere bogbloggere er begejstret for beskrivelsen af landsbyen ‘Three Pines’ og dens indbyggere. Ikke meget af denne bog, der er sjette bind af serien om Armand Gamache, foregår der, så jeg kan ikke rigtig tilslutte mig den begejstring, men måske er det en fejl af mig at starte læsningen af serien med bind 6…

Bogen er jo en kriminalroman, men jeg synes ikke rigtig fremdriften virker for mig. Tempoet er langsomt med efterforskning af flere spor samtidig i Québec, Three Pines samt flash backs til tidligere efterforskninger. Armand Gamache er tilmed traumatisk ramt af en tidligere sag der bla. medfører at han hører en ung afdød kollegas stemme for sit indre øre. Vi må forstå at han føler en medskyld for dennes død, men stemmen bidrager til min forvirring. Der sker for meget forskelligt, der er for mange bolde i luften. Vil hun fortælle landets historie? Lave et psykologisk portræt af en udfordret politikommisær? Løse kriminalsager i Three Pines og i Québec? Lidt af det hele, øjensynlig..

Ydermere er der layoutmæssigt flydende overgange mellem romanens forskellige spor, så jeg undertiden har været i tvivl om hvor præcist vi skifter fra det ene til det andet. Måske er dette kun et problem i e-bogen?

Løsningen af de forskellige kriminalgåder griber lidt ind i hinanden, men ikke fuldstændigt. Jeg bliver ikke rigtig hooked… – og afslutningen på romanen virker konstrueret og ikke helt forløsende på mig.

Når romanen alligevel er læseværdig, skyldes det miljøerne, personskildringerne og den viden man får om Canadas historie. Jeg vil give Louise Penny en chance mere og læse den første bog i serien om Armand Gamache og landsbyen Three Pines ‘Mørkt Motiv’ som så mange læsere har været begejstrede for…

Forlagsbeskrivelse

Begrav dine døde er sjette bog i Louise Pennys Armand Gamache-serie.

I Quebec hærger vinteren, mens Gamache står ansigt til ansigt med sin karrieres usædvanligste sag. En mand findes dræbt i en af byens ældste bygninger – et bibliotek hvor Quebecs engelsktalende mindretal bevogter sin historie. Og dødsfaldet åbner en dør til fortiden og et mysterium som har sovet i århundreder. Et mysterium Gamache skal løse, hvis han skal standse en nutidig morder.

I den lille by Three Pines i Quebec, den fransktalende del af Canada, arbejder Armand Gamache som politiinspektør. På overfladen ånder alt fred og idyl, og byen er travlt beskæftiget med markedsdage, ishockeykonkurrencer, forårsfester og andre begivenheder, der skaber stemning og sammenhold i den smukke by. De unge bliver kærester og går fra hinanden igen, indbyggere fødes og dør, splid og forsoning får hånd i hånd, alt er som altid. Men under overfladen er sagen en ganske anden, og inspector Gamache går fra sag til sag, som kræver hans opmærksomhed.

Bonusinfo

One thought on “Kort Boganmeldelse: ‘Begrav dine Døde’ af Louise Penny”

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: