Bognyt: ‘Skønne Verden Hvor Er Du?’ af Sally Rooney

Nu udkommer den længe ventede opfølger til den irske forfatter Sally Rooneys verdenssucces ‘Normale Mennesker’

Udgivelsesdato: 07/09/2021

så skete det! Den irske forfatter Sally Rooneys opfølger til bestselleren ‘Normale Mennesker’, den spritnye roman ‘Beautiful World, Where Are You’, bliver udgivet på dansk med titlen ‘ Skønne Verden Hvor Er Du?’ på forlaget ‘Gutkind’ 7. september – samme dag som den engelske originaludgave.

Jeg har tidligere omtalt Sally Rooney – og ikke mindst den meget roste TV-serie der er lavet efter hendes roman ‘Normale Mennesker’. En serie som jeg finder både charmerende, underholdende og ganske dyb. Romanen – og tv-serien – handler om unge mennesker, deres søgen efter identitet og ikke mindst deres dans og udfordringer med det modsatte køn. Selv om jeg ikke just har samme alder, har jeg ikke haft problemer med at identificere mig med og følge de unge mennesker og deres udfordringer… og jeg er ikke den eneste: Sally Rooney er på få år blevet en verdensstjerne, og hendes ny bog har været ventet med stor spænding. TV-serien er så stor en succes at den nu følges op af en ny serie bygget over debuten ‘Samtale Med Venner’.

Imidlertid er der også stemmer der – selv om de som jeg er charmeret af hendes bøger – begynder at anfægte det mands- og kvindesyn som kommer til udtryk i bøgerne. Det ses som noget tidstypisk, men også lidt klaustrofobisk som vi måske skal distancere os fra. I den sammenhæng er Christian Johannes Idskovs artikel i ‘Politiken’ 29.8 interessant læsning. Jeg linker til den nederst i opslaget.

For nylig skrev kulturskribenten Susannah Goldsborough i avisen ‘The Telegraph’, at det må være på tide for britisk og irsk litteratur at bevæge sig væk fra Rooneys kvindebillede. I Storbritannien er der i de seneste år udkommet en lind strøm af romaner, som portrætterer unge kvinder i samme stil, som Rooney gør. »De er fulde af ufuldkomne sympatiske unge kvinder og følelsesmæssigt forkrøblede, ulidelige mænd«, skriver Goldsborough, der helst ser, at de unge forfattere tager afsked med egne erfaringer fra universitetsmiljøet og skriver med større politisk mod.

Christian Johannes Idskov in ‘Politiken’ 29.8. 2021

Links

Forlaget ‘Gutkinds’ præsentation af ‘Skønne Verden Hvor Er Du?’

Sally Rooney, en af tidens helt store litterære stemmer og forfatter til bestsellerne “Normale mennesker” og “Samtaler med venner”, udkommer 7. september med “Skønne verden, hvor er du” – en skarp og bevægende skildring af livet og kærligheden hos en kvartet af unge venner.

Forfatteren Alice møder lagerarbejderen Felix og inviterer ham med til Rom. I Dublin er hendes bedste veninde Eileen ved at komme sig over sin kærestesorg, og hun genoptager sin gamle flirt med Simon, som hun har kendt siden hun var lille.

Alice, Felix, Eileen og Simon er stadig unge – men livet er ved at indhente dem. De begærer hinanden, de vildleder hinanden, de finder sammen og går fra hinanden. De har sex, bekymrer sig over sex og over deres venskaber og den verden, de lever i. Står de som vidner i det sidste oplyste rum inden mørket? Vil det lykkes dem at finde troen på det skønne i verden?

Irske Sally Rooney (f. 1991) er en af sin generations største forfattere. I 2020 blev hendes roman “Normale mennesker” til en anmelderrost tv-serie, og i 2022 følger en tv-serie af “Samtaler med venner”. “Skønne verden, hvor er du” er Sally Rooneys tredje bog

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: