Bogomtale: ‘Det er de danske som flygter’ af Lise Ringhof og Erik Valeur

Slægtsroman om en Fanøfamilie fra 1900 til vores tid…


Forfatter(e): Erik Valeur og Lise Ringhof
Forlag: Gutkind
Udgivelsesdato: 13/08/2020
ISBN-13: 9788743400486
ISBN-10: 8743400485
Sidetal: 524

Bogen bliver i forlagets præsentation (se nedenfor) annonceret som det første af tre bind af en slægtsroman om en Fanø-families liv fra 1900 og op til i dag. Jeg holder af slægtsromaner og så meget frem til – og havde store forventninger til – læsningen.

Desværre blev jeg hurtigt skuffet. Jeg synes persontegningen er svag – især i første halvdel af romanen. Jeg tror det skyldes en underlig gammeldags og gumpetung alvidende fortæller der ikke blot ved hvad personerne tænker og gør, men også kommenterer disse tanker og handlinger, undertiden giver karakter…

Jeg vil som læser selv tage stilling til hvad jeg skal tænke og mene om personer og begivenheder i en fiktion… – Og romanens hovedtema og præmis – jvf. titlen – at det skulle være et særligt dansk karaktertræk at flygte fra det der er svært, gør det vanskeligt for mig for alvor at forholde mig til personerne, især den mandlige hovedperson Erling som jeg ikke forstår, og som lader mig kold. Hans gøren og laden sætter intet i gang i mig…

Jeg synes endvidere at romanen sætter sig mellem to stole. Forfatterne vil meget gerne samtidig med fiktionen fortælle læserne noget danmarkshistorie. Det gøres f.eks. ved at nogle personer sidder omkring et bord og diskuterer samtidens politik side op og side ned. Det kan være holdninger til samarbejdspolitikken under 2. Verdenskrig som bliver serveret som en slags belærende meningsjournalistik – ofte med stærke værdiladede udtryk – hvor vi som læsere ikke skal være i tvivl om hvad der er rigtigt og hvad der er forkert. Hovedbudskabet er at vi danskere er vege og ikke tager ansvar..Den slags generaliseringer irriterer mig. Hvis jeg vil vide noget om dansk politik, ved jeg hvor jeg kan finde argumenter for og i mod en given politik. Her søger jeg fiktion, vil leve med i en slægt og dens udvikling, og de mange og lange diskussioner om politik går ud over fremdriften af romanens handlinger og begivenheder…

Selv om bogen især i sidste del om 2. Verdenskrig indeholder spændende passager, vælger jeg – lidt ærgerlig – at stoppe min læsning om familien efter første bind…

Forlagets præsentation

“Det er de danske som flygter” er første selvstændige bind i Lise Ringhof og Erik Valeurs romantrilogi om familien Brinch og Danmark – fra begyndelsen af 1900-tallet og frem til i dag.

Fanø-drengen Erling Brinchs liv forandrer sig afgørende, da han syv år gammel mister sin lillebror ved en drukneulykke, som han kunne have forhindret. Kort efter ulykken møder han Hubert, en mærkværdig vanskabt dreng fra den lokale fattiggård – og de udvikler et hemmeligt venskab. Erling forlader både Hubert og sit barndomshjem, da han står til søs med den brutale fribytter Sivert, som bliver hans nye beskytter. Rejsen ender i København, hvor han læser til læge og forsøger at frigøre sig fra det lukkede fisker-samfund, han er rejst fra. Han tilbringer aftnerne på værtshuset Flynderen, hvis stamgæster er et broget sammenrend af bohemer og originaler, som diskuterer tidens store emner – ikke mindst danskernes lilleputsind – alt imens Første Verdenskrig raser udenfor.

I storbyen forelsker han sig i den oprørske Kate, men flygter fra hende og ender i Vejle, hvor han bliver gift med en af bygens rigeste piger. I fjordbyen opbygger han inden besættelsen i 1940 en blomstrende lægepraksis og forsøger at glemme alt det, der var: sin lillebrors død, sin familie, den fattige Hubert, sin store kærlighed Kate – og Sivert, der er blevet hans dødsfjende.

Om forfatterne:

Lise Ringhof er datter af Gert og Hanne Ringhof, der er den ene halvdel af grundlæggerne af forlaget Lindhardt og Ringhof. I 1986 overtog hun forlagets kontakt til boghandlerne og har siden arbejdet med salg, marketing og presse på danske forlag, inden hun i 2017 stoppede på Politikens Forlag for at hellige sig arbejdet på romantrilogien sammen med Erik Valeur.

Erik Valeur er tidligere journalist på bl. a. Berlingske, Information, Månedsbladet Press og DR. Har modtaget Cavling-prisen to gange, Krygerprisen, P1-prisen og Publicist-klubbens Jubilæumspris. Debuterede i 2011 med “Det syvende barn”, der blev en markant bestseller. Modtog Debutantprisen, Weekendavisens Litteraturpris, DR Romanprisen, Harald Mogensen-prisen og Glasnøglen.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: