Bogomtale: ‘Som svalen’ af Anne Marie Ejrnæs

Den historiske roman er udgivet i 1986, men genudgivet for nylig som e-bog og som lydbog. Jeg har læst den som e-bog

Anne Marie Ejrnæs giver i sin roman et bud på mennesket bag forfatteren Thomasine Gyllembourg som mange danskere har stiftet bekendtskab med i gymnasiet.

Thomasine Gyllembourg (1773 – 1856) var trods sin sene udgivelsesdebut som 53-årig en af guldalderens største og mest produktive forfatterinder. Hun ses på mange måder som den forfatterinde, der lagde grunden til den danske kvindelitteratur, idet hun i modsætning til sine forfatterkolleger satte nye og hidtil uberørte emner under lup, når hun skrev om kvindens position og om hverdagslivet, som det tog sig ud i 1800-tallet. Hun gjorde med andre ord familielivet til litterært emne og lod kvinden som litterær karakter træde frem i lyset og få identitet (…)

fra Litteratursiden.dk

Ud over sin betydning som forfatter kender mange hendes personlige historie hvor hun søger skilsmisse fra sin mand, den meget ældre forfatter Peter Andreas Heiberg, der er tilhænger den franske revolution og altså modstander af enevælden, og som bliver landsforvist for at krænke kongen ved at give udtryk for at “ordener hænger man på idioter”. Thomasine nægter at følge sin mand i landflygtighed, men gifter sig i stedet med en svensk baron Carl Frederik Gyllembourg som hun er blevet hovedkulds erotisk betaget af og dybt forelsket i. I samtidens borgerskab tages skilsmissen fra den populære Heiberg særdeles ilde op, og Thomasine mister retten til at opdrage sit barn, den senere direktør for Det Kongelige Teater Johan Ludvig Heiberg. Læs mere om denne ret kulørte historie her…

Anne Marie Ejrnæs har skrevet en meget sanselig og også erotisk roman der ikke handler så meget om Heiberg og begivenhederne. Hun ønsker i de historiske rammer gennem indre synsvinkel og med en stream-of-consciousness lignende skrivemåde at give et bud på et portræt af Thomasine, en kvinde med store følelser som hun lever ud med de omkostninger og skrammer det giver i en patriarkalsk samtid – også hos venner og familie. Hun får et rigt, spændende og særdeles udfordrende liv. Det betyder selvfølgelig at vi ser mændene omkring hende som hun ser dem… den pågældende dag, i den pågældende periode af hendes liv… Hun beundrer generelt Heiberg for hans intellekt, men opdager først sin egen seksualitet gennem Gyllembourg…

Anne Marie Ejrnæs skriver i et lyrisk, billedligt – undertiden næsten plastisk – sprog om denne anderledes kvinde, som med sin sanselighed, sit intellekt og mod også griber en nutidig læser som undertegnede. Jeg forstår fuldt ud at romanen er blevet genudgivet, for den føjer sig smukt ind i tidsånden hvor mange holder af at spejle sig i personerne og deres mod på – til trods for modstand og personlige omkostninger – at turde bryde med konventioner for at nå det gode liv. Jeg synes – måske ikke mindst fordi jeg er mand – at det har været fascinerende at opleve denne kvindelighed så tæt på… Dog tror jeg ikke romanen er for alle: tankestrømme er jo ikke altid så lette at følge…

Forlagets beskrivelse

I Som svalen møder vi den 8-årige Sine i fædrenes hjem i Nyhavn.

16 år gammel gifter hun sig med sin næsten dobbelt så gamle sproglærer, P. A. Heiberg, og får året efter sønnen Johan Ludvig. 1801, da P. A. Heiberg lever i landflygtighed, forvist for sine revolutionære ideer, beder den nu 27-årige Thomasine om skilsmisse. Hun gifter sig med Gyllembourg, som dør 1815. Fra da af og til sin død 1856 lever hun som enke i sin søns hjem og skriver her sine noveller.

Som svalen bygger på dette historiske stof, men bogen er først og fremmest en roman om en intellektuelt og erotisk begavet kvinde, en mærkeligt nutidig person.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: