Boganmeldelse: ‘Fra i nat sover jeg på taget’ af Jens Christian Grøndahl

Grøndahl har skrevet en ny, dramatisk roman om kærlighed, ensomhed og længsel. Samtidig undlader han sin vane tro ikke at forholde sig til tidsånden…

Forfatter: Jens Christian Grøndahl
Forlag: Gyldendal
ISBN 13: 9788702358643
Udgivelsesdato: 15-09-2022
Sidetal: 233

Rating: 4.5 out of 5.

Denne helt nyudgivne roman er en ren fornøjelse at læse. Grøndahl har meget på hjerte, laver fine miljøskildringer og ikke mindst stærke persontegninger som får mig til at føle mig hjemme i tekstens univers. Jeg genkender fænomener og situationer fra mit eget liv, føler med personerne og deres skæbne. Fortælleren, en ældre mand, får en diagnose der giver ham ret kort tid tilbage at leve i. Hans kone forlader ham, men han møder ved et tilfælde sin store ungdomskærlighed, et møde der giver ham anledning til at tænke tilbage på sit liv. Melankolsk, måske, men skarptseende og reflekterende, undertiden morsomt – og alt andet end kedeligt…

I romanens indledning nyder jeg at læse genkendeligt fra min ungdom om fortællerens tilværelse som studerende tilbage i 80’erne – og hans første møde med Anna. Jeg deler hans fascination af hende, hans usikkerhed og refleksioner i forbindelse med den vilde ungdomsforelskelse fuld af eksistentielle betragtninger, lyriske – og undertiden lidt højtravende – passager om kærlighed, længsel og ensomhed. Jeg nyder at læse Grøndahls meget personlige, men præcise, billedrige og nuancerede sprog – selv om især nogle af billederne krævede at jeg standsede op i læsningen, læste afsnittet igen, sænkede bogen, tænkte…

Romanen er dog ikke blot den ældre fortællers tilbageblik på ungdommen og studietiden hvor han tager den ligeledes modne læser i hånden som igangsætter for dennes egne erindringer og genopdagelse af oplevelser i fortiden, men den fører videre efterfølgende til refleksioner over egne valg hen ad vejen og personlig udvikling og er på den måde i høj grad også en bog om aldring.

Bogen er dog primært en klog og smuk roman om kærligheden, den livslange fascination af en kvinde og livet. Den giver det smukkeste portræt af Anna, som fortælleren ganske vist møder som ung, bliver vildt forelsket i, men kommer væk fra, og som kommer til at fremstå som romanens egentlige hovedperson.

En dag i nutiden møder han hende tilfældigt igen – efter ikke at have set hende i mange år. Han bliver som i sin ungdom betaget af hendes væsen og drages ind i deres fælles fortid og hendes livshistorie med en ægtemand som er en kendt mediefigur, og som #MeToo bevægelsen afslører som en person der for år tilbage har begået overgreb på en ung praktikant.

Denne hændelse giver fortælleren anledning til med udgangspunkt i Annas ægteskab at lytte til Anna, forstå hendes sorg og gøre sig overvejelser om tidsånden, om dagens forhold mellem mænd og kvinder, om #MeToo og mediernes rolle i forhold til at dømme fortidens begivenheder med nutidens øjne. Han gør det med stor kærlighed til Anna og kvinder generelt og har den pointe at også kvinder, der har været ofre for et bedrag i deres parforhold år tilbage, kan blive ofre for mediernes skånselløse behandling af disse sager… Anna bliver også ramt af den skandale der fælder hendes mand. Hun har i mange år levet på mandens fortælling og løgne om sit liv og job i medierne. Nu skal hun finde et nyt ståsted i livet. Hun har heldigvis et lyst sind og en positiv eksistentialistisk tilgang til tilværelsen, så vi kan jo håbe på at det går.. Mødet med hende i romanens nutid ændrer også fortælleren og hans syn på sig selv og sin diagnose..

Romanen vil appellere til modne læsere og er først og fremmest en gribende, lidt melankolsk beretning om og refleksioner over kærlighed, længsel, ensomhed og savn, men den er også dramatisk – og ind i mellem morsom. Helt centralt i bogen står kærlighedsmødet med Anna og portrættet af denne betagende kvinde. Annas historie om svigt i sit ægteskab giver derudover Grøndahl anledning til at forholde sig til tidsånden og blande sig i den aktuelle debat.


Forlagets præsentation

Egentlig er livet forbi. Først blev diagnosen stillet, derefter forlod konen ham. Men så står hun der en dag, Anna, hans ungdomskæreste, midt på stien i Fælledparken. Den frihedssøgende Anna, hende han elskede, inden det voksne liv begyndte. Hun er ligeglad med hans diagnose, til gengæld drager hun ham ind i sit eget livs drama; en ny tids fortælling om overgreb og bedrag.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: