Bogomtale: “Det mindste, store mesterværk”… Agota Kristofs roman ‘Det Store Stilehæfte’ er blevet genudgivet på dansk

Agota Kristof: ‘ Det Store Stilehæfte’, ‘Beviset’, ‘ Den Tredje Løgn’
Oversat fra fransk af Nina Lautrup-Larsen
© Gyldendal 2017

Den ungarske forfatters roman ‘Det Store Stilehæfte’ og de to opfølgende romaner udkom på fransk i 1987-92 og blev straks bedømt til at være mesterværker.

Som franskunderviser brugte jeg i mange klasser ‘Le Grand Cahier’. Den var sproglig enkel, mest skrevet i hovedsætninger – som børn ville tale…- og der var så meget at tale om: Krig, og hvad krig kan gøre ved børn: hjemløshed, eksil, fremmedgørelse og kyniske overlevelsesstrategier er de store temaer …

Romanerne har været helt uopdrivelige på dansk i mange år, men nu er de omsider tilgængelige i en helt ny udgave…

‘Dagbladet Information’ konkluderer i sin anmeldelse “Det mindste, store Mesterværk’ intet mindre end…

Jeg ville uden tøven inkludere ‘Det store stilehæfte’ i en kanon over den vigtigste europæiske litteratur fra efter Anden Verdenskrig. Romanen rammer stadig lige hårdt, og nu er det tid til, at en ny generation kan blive påvirket.

Læs ‘Informations’ anmeldelse her

Forlagsbeskrivelse

To 13-årige tvillingebrødre skal bo hos deres bedstemors hus langt ude på landet, hvor de skal være, fordi deres mor ikke længere kan skaffe mad til dem i byen. Der er krig, deres far er ved fronten, ingen ved, om han er død eller levende. En brutal, smuk og vigtig krigsroman om det krig kan gøre ved mennesker.

En ikke navngivet krig, et ikke navngivet sted, en bedstemor, der bliver kaldt for Heksen, og som er alkoholiseret og ondskabsfuld. Lucas og Claus tænker ens og agerer ens, og i de  uvante omgivelser tvinges de til at finde en måde, hvorpå de kan overleve. De  indser at for at kunne håndtere de voksnes absurde og inhumane verdensorden, må de afstå fra enhver form for medfølelse og barmhjertighed og agere følelseskoldt og afstumpet. De fører en krigsdagbog over alt det, de oplever, og når de nedfælder begivenhederne, overholder de deres agenda: en prosa helt fri for følelser, nøjagtig og objektiv. Agota Kristofs fortælling om det europæiske drama  og de lidelser, det medførte, fortælles i vi-form, hvilket på en gang er anonymt og koldt og samtidigog gribende, fordi det viser brødrenes fællesskab og dybe afhængighed af hinanden. Bogen består af ‘Det store stilehæfte’, ‘Beviset’ og ‘Den tredje løgn’, der her er samlet i én bog og udkommer med forord af Jonas T. Bengtsson i Rosinantes klassikerserie.


‘Det Store Stilehefte’ er blevet filmatiseret for nogle år siden, og filmen kan ses på bibliotekernes gratis streamingtjeneste ‘Filmstriben’ i en ungarsk version. Filmen er kuldslået som bogen. Man får dog mest ud af den hvis man har læst bogen først. Filmen dækker kun det første af de tre bind i bogen, og afslutningen kan være svær at forstå uden at man kender de to sidste bøger… I øvrigt byder filmen på den danske skuespiller Ulrich Thomsen i en lidt uvant rolle som tysk naziofficer…

Se anmeldelsen af filmen her

Bonusinfo:

  • Agota Kristof (1935-2011) var en prisbelønnet ungarsk forfatter. Flygtede under opstanden i 1956 fra Ungarn og bosatte sig i Schweitz. Hun skrev lyrik, dramatik og romaner på fransk. I 1986 modtog hun The European Prize of Literature for ‘Det store stilehæfte’, der udkom på dansk i 1987. ‘Beviset’ udkom i 1989 og ‘Den tredje løgn’ i 1992
  • “En af de mest gennemborende krigsromaner undertegnede nogensinde har læst. Skrevet i et tæt og renset sprog, uden patos eller sentimentalitet, er den noget af det mest realistiske, der overhovedet er skrevet om krig … Smuk som en diamant. Med flere tårer end en sæbeopera. Agota Kristofs tre bøger om vor egen tid er helt nødvendig læsning.” Klaus Lynggård
  • »Kristof trænger dybt ind i det, krig, armod og undertrykkelse gør ved mennesket. Den slags kan vi ikke mindes om for tit.« – ***** Per Krogh HansenBerlingske

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: