Boganbefaling: ‘Annas Sang’ af Benjamin Koppel

Denne roman er et skæbnedrama og en af de mest indfølende bøger jeg har læst længe. Den får min varmeste anbefaling….

Udgivelsesdato: 20-05-2022
Titel: Annas Sang
Forfatter: Benjamin Koppel
Forlag: Gyldendal
ISBN-13: 9788702324648
Sidetal: 509


For mit indre øre kan jeg svagt høre Benjamin Koppels følsomme saxofon i signaturmusikken til serien ‘Anne og Anders i Europa‘ og funderer over at han minsandten også kan skrive den fineste roman… – Sikke et multitalent, sikke en alsidig begavelse…

Mundtligt er han heller ikke tabt bag af en vogn – hvilket I vil kunne forvisse jer om ved at se videoerne med præsentationen af romanen og samtalen om Anna – der er inspiration til bogens hovedperson Hannah. (Links nedenfor).

Jeg har læst mange mere eller mindre biografiske romaner og rene biografier med udgangspunkt i jødisk liv og skæbne i Danmark og Europa. Alligevel vil ‘Annas Sang’ for mig få en særlig plads, for den er så meget mere, nemlig en dyb og også sanselig, psykologisk roman om en kvindeskæbne i det tyvende århundrede.

Romanen er letlæst, jeg fløj igennem den. Undertiden er den humoristisk og underfundig – ja, nærmest anekdotisk bl.a. i sin beskrivelse af en jødisk ægteskabsmægler – undertiden er den barsk og grum. Den handler om jødisk liv i en immigrantfamilie med udgangspunkt i Benjamin Koppels egen familie, den handler om religion med ups and downs, om traditioner og fester, sågar madopskrifter.

Først og fremmest handler den dog om et kvindeliv. En kvinde hvis tilværelse bliver beskrevet på den sarteste og mest indfølende måde i sin kamp mellem tradition og modernitet, mellem sin musikalitet og drømme, sit ønske om uddannelse og moderens krav om at føre jødedommen videre som husmor i et arrangeret ægteskab. Hun får en grum skæbne som jeg har vanskeligt ved at forstå at hun har kunnet finde sig i, men hun bevarer håb og drømme til det sidste.

Britta Riis Langdahl har på ‘Litteratursiden.dk’ skrevet en præcis anmeldelse som jeg linker til nedenfor, og som jeg varmt anbefaler læsning af…


Forlagsbeskrivelse

Benjamin Koppel har skrevet et flot og fængslende familiedrama inspireret af sin egen jødiske slægt. ANNAS SANG er en episk fortælling om forbudt kærlighed, om krigens og pligtens pris, om jødisk kvindeliv og om musikkens helende kraft.

Vi er i 1930’ernes København. Hannah vokser op som den yngste af fem børn i den jødiske emigrantfamilie Koppelman. 2. Verdenskrig nærmer sig, men i Hannahs hjem summer det endnu af liv og optimisme. Hun drømmer om at blive musiker ligesom sine brødre, og da hun bliver optaget på konservatoriet og forelsker sig i den unge idealist Aksel, er friheden og lykken inden for rækkevidde. Men i det jødiske miljø betyder slægten og traditionerne alt, og hendes mor, den temperamentsfulde Bruche, forventer at Hannah, som familiens eneste pige, lever op til de familieforpligtelser, som hendes brødre forsømmer.

Romanen giver et varmt og livligt portræt af den glemte søster i den berømte Koppel-familie og et spændende indblik i jødisk kultur og familieliv, samtidig med at den fortæller et vigtigt stykke danmarks- og verdenshistorie.


Links

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: