Rejsebrev 1 fra Bornholm…

Ferie på Bornholm er anderledeshed, ro og skønhed – en lise for sjælen…

Min “arbejdsplads” i den lille gård. Vintønden foran skuret bruges til at samle regnvand op. Til venstre for skurdøren bor min niårige kaninven “Pjuske”.

Figentræer, stæreflokke, hav, små bindingsværkshuse i mange farver og røgeovne der læner sig op ad forreven granit… – blomstrende lyng, forvredne fyrretræer og enebærbuske på klippegrund, fornemmelsen af plads…

Vi har nu tilbragt nogle dejlige og afslappende dage i Allinge hvor vi har lejet en AirBnB helt centralt ved havnen. Om formiddagen sidder jeg og læser eller skriver i den lille gård bag vores lille lejlighed. Jeg nyder morgenkøligheden i gården mens jeg drikker te og kaffe og spiser morgenmad… – Vores værter, der bor ovenover, er på arbejde hele dagen, så vi har gården helt for os selv i hyggeligt selskab med en niårig kanin.. – Senere på dagen tager vi på udflugter…

Huset er ret kompliceret. Når vi går ind i vores lejlighed fra gården, virker det som en kælderetage, men i forhold til forsiden af huset ud mod havnepromenaden er det nærmest 1. sal…! Bag gården tårner en granitbakke sig op med en have med buske foroven…


Forleden dag var vi på besøg hos en keramiker John Gibson og hans kone langt ude af et hjulspor i nærheden af Østerlars. Han laver nogle meget smukke ting som vi var blevet opmærksomme på ved et besøg i ‘Bornholms Center for Kunsthåndværk’ der hører til i Grønbechs Gård i Hasle, et must for alle elskere af bornholmsk kunsthåndværk…

Vi har købt fire næsten sorte tallerkener og fire beige skåle

Vi er faldet for noget brugskeramik, nogle tallerkener og skåle der vil være smukke som baggrund for mad… John Gibson er så populær at vi først får “leveret” varerne ved juletid. Især producerer han til restauranter..

Ikke fordi vi på nogen måde mangler tallerkener og skåle… 🙂

Vi så ham sidde ved drejebænken og lave en tallerken, det så legende let ud.. 🙂

Vi talte en del med ham, og ikke mindst med hans kone som fortalte om deres spændende liv. De er englændere, begge to fra Sheffield. John var afdelingsleder på en kendt kunstskole og havde skrevet en anerkendt bog om keramik. Derfor blev han engang i 80’erne inviteret til Bornholm for at holde foredrag. Han blev så betaget af stedet at han for 30 år siden flyttede til et lille husmandssted in the middle of nowhere for at forme sin tilværelse der. Med sig tog han en del af sine elever fra kunstskolen der ligeledes slog sig ned her…

Vi får os en god snak med fru Gibson i deres køkken…

Der er derfor nu en helt koloni af engelske kunsthåndværkere på Bornholm. John og hans kone har en søn der netop er færdig på Københavns Universitet. Han og hans kone og to små børn er vendt tilbage til Bornholm hvor de begge har fået job…

De fortalte at de ikke kunne et ord dansk da de kom, men at de gik på sprogskole for at lære sproget som de taler med en charmerende britisk accent. De fortalte i øvrigt at mange andre udlandske kunsthåndværkere var faldet for øen og havde slået sig ned her: bl.a. en fransk guldsmed og en russisk glasmager. Det kendte glaspusteri ved Gudhjem ‘Baltic Sea Glass’ er skabt af en amerikaner og hans svenske kone…

Efter besøget hos Gibson tog vi til Østerlars. Ved siden af rundkirken, der er Bornholms største, ligger ‘Café Velvære med produktion af sæber, stearinlys og velduftende olier…

Sæberne dufter skønt, men koster 39 kr stykket…

Grunden til vi overhovedet er taget til Bornholm er at min søster Mette har investeret i en timeshare lejlighed i Sandvig i ‘Strandslot’ som hun gerne vil vise os. Det er en smuk og særdeles velindrettet lejlighed med den herligste udsigt over vandet.. Mette laver mad til os næsten hver aften…

Så er der dækket op til spisning i Mettes lejlighed

Mette har sin mor Inge med til Bornholm. Her står vi og nyder udsigten fra altanen lige efter solnedgang..

Vi tager også på udflugter sammen. Her er vi på Hammershus ved det nye og meget smukke velkomstcenter…

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: