Rejsebrev 2 fra Bornholm

“Er du separatist eller til social innovation”…? – Besøg på bornholmsk vingård

“Er du separatist eller til social innovation?” spurgte vinbonden på Lille Gadegård da vi spurgte til vores reserverede bord. “Øhhh”, svarede jeg begavet…

Jesper Paulsen pegede ud over langbordene og meddelte at hvis vi satte os der over for hinanden, ville vi komme til at tale med naboerne. Det gjorde de fleste bornholmere når de kom til gården. Vi måtte forstå at dette var et samlingssted for den lokale befolkning, og vi hørte da også meget bornholmsk blandt gæsterne.

Vi blev derefter sat ved et firemandsbord der var reserveret til os. Tænker at han forestillede sig at sådan nogle turister nok var separatister…

Vi kiggede ud over et vældigt lokale med vinløv og vindrueklaser over vores hoveder. Mørkeblå, tunge, modne druer.. – så ud som kunne de falde ned ved den mindste rystelse… – Uden for vinduet snorlige rækker med vinstokke…

Jesper laver vin af meget andet end druer. Han er meget stolt af sin vin på ribs, stikkelsbær og solbær. – Og så laver han calvados og ikke mindst whisky…

Jesper taler om Claus Meyer som har inspireret til hans syn på især det franskmændene kalder “terroir”. Altså at tage udgangspunkt i hvad den stedlige jord kan frembringe – og så forædle de lokale råvarer. Han laver både rødvin, hvidvin, rosé og mousserende vin. “Men vores rødvin skal ikke efterligne eller smage som Bourgogne, men tage smag af den bornholmske sandjord og blive helt sin egen”. Det synes vi er lykkedes for ham. Vi har købt en flaske rødvin, lavet på rondo-druen, og den er velsmagende og ren i smagen, samtidig med at den ikke ligner noget vi ellers har smagt.

“Hvem siger i øvrigt at vin skal laves af druer”? Jesper har eksperimenteret med at lave vin af danske bær, og han er meget tilfreds med resultaterne. “Det er det vi lever af, de danske bær vokser stabilt i det bornholmske klima”

Jesper er også almindelig landmand. Han har bl.a kvæg, får og ikke mindst grise der er gårdens speciale. Denne aften blev hans grillede svinekam den helt store oplevelse. Aldrig har jeg smagt så saftigt, mørt og velsmagende kød – og så med en perfekt svær. Måske skyldes velsmagen at grisene drikker cola? Ved rundvisninger på gården bliver gæsterne undertiden vidne til at en gris kan drikke op til en liter cola! – Se link til video nedenfor…

Vi spiste middag fra en buffet der også tilbød okseculotte og lammekølle + diverse tilbehør.. Solid dansk mad af de bedste råvarer…! Ved buffeten stod en sød dame der fortalte om udskæringerne og sørgede for at lige præcis jeg fik det rigtige stykke…

Alle de forskellige vine kunne vi vælge på en lap papir der lå på bordet, man kunne vælge lille glas, stort glas eller flaske. De små glas gjorde det nemmere at styre vores nysgerrighed… 🙂

Jesper producerer også røgvarer…

På Jespers hjemmeside kan man læse om hvordan hans forretning over årene har udviklet sig til stille og roligt at blive mere og mere omfattende. I de senere år har han åbnet restauranten og tilbyder menu i sommermånederne. PT dog ikke til frokost fordi han ikke kan skaffe personale…

Vi siger tak til Jesper for en helt igennem anderledes og stemningsfuld aften med den herligste mad og vin…

Tryk her og se Øffe drikke cola… – og hør Jesper fortælle på bornholmsk 🙂
https://fb.watch/7oAWbVVG0f/

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: