Kort boganmeldelse: ‘Vinhandleren fra rue Vauban’ af Jørgen Helkiær

Hvis du kan lide Régine Deforges og ‘Pigen med den Blå Cykel’, vil du kunne lide denne dramatiske, historiske roman om tre generationer i en vinhandlerfamilie og familiens liv i Sydfrankrig i tiden mellem 1920 og 1945

Jørgen Helkiær:
‘Vinhandleren fra rue Vauban’
448 sider
La France Forlag (2011)
Tilbudspris på forlagets hjemmeside 60 kr

Rating: 3.5 out of 5.

For nylig var jeg i Espergærde hos ‘La France’ for at købe en gave da mit blik faldt på denne bog som var på tilbud til en rørende pris. Jeg kender ikke forfatteren, men titlen lød forjættende eftersom vi var på vej på ferie i Frankrig. Jeg havde ingen store forventninger andet end lidt fransk hyggelæsning.

Jeg blev derfor forbavset da romanen viste sig at være en ganske ambitiøs historisk roman, en familiesaga om en vinhandlerfamilies liv i Sydfrankrig nær Perpignan fra slutningen af første verdenskrig til slutningen af anden – et liv under indtryk af periodens undertiden voldsomme begivenheder.

Både min kone og jeg fandt bogen velskrevet og letlæst, og vi knyttede os hurtigt til personerne, deres familiesammenhold, generationsmodsætninger, kærlighedsforhold, politiske modsætninger, intriger… Vi syntes faktisk at den var en pageturner hvor vi hele tiden måtte vide hvad der så skete…

Romanen minder ganske meget om Régine Deforges ‘Pigen med den Blå Cykel‘ med voldsomme, undertiden lidt kulørte, begivenheder og miljøer. Bogen har fremdrift, personerne er så interessante at vi blev optaget af deres samspil og forskellige skæbner.

Forfatteren har selv et hus i Sydfrankrig i en lille by nær Pyrenæerne, i samme område hvor også romanen foregår. Han har givetvis lavet et stort researcharbejde der medfører at vi læsere føler miljøerne, fattigdommen i 30’erne, arbejdsløsheden, kønsforskellene, krigen… – men vi får også indblik i landsbybryllupper, vindyrkning, scener på den lokale café…

Centralt står periodens historie i Frankrig. Det er tydeligt at forfatteren vil have læserne til at forstå – og mærke- historiske begivenheder og deres indflydelse på almindelige mennesker. Mange af disse begivenheder ville jo kunne finde sted igen. Vi ser eksempelvis flygtninge fra Den Spanske Borgerkrig blive installeret i lejre under kummerlige forhold og generet efter bedste evne af Vichy-Frankrigs ultra højreorienterede styre og håndlangere… Her er det selvfølgelig nærliggende at sammenholde med nutidige forhold…

Bogen er som helhed scenisk, men enkelte afsnit er lovlig præget af “historiebog” hvor jeg ville foretrække at begivenhederne blev vist gennem handlingen snarere end fortalt…

Régine Deforges deler vandene. Mange læsere elsker hendes bøger, nogle få anmeldere er meget kritiske. Jeg har kun kunnet finde konklusionen af en eneste anmeldelse af denne bog – hvor Kristeligt Dagblads anmelder sabler den ned… Ingen bogbloggere har tilsyneladende anmeldt den, og det synes jeg er synd.

Giv Jørgen Helkiærs roman en chance hvis du hører til dem der har hygget dig med Régine Deforges’ bøger. Så vil du også kunne lide denne. Den byder på farverige miljøer, personer man bliver optaget af, store og små begivenheder, drama. Den er undertiden halvfrækt erotisk (som Régine Deforges’ bøger), og man lærer en del om Europas historie i mellemkrigstiden og under 2. Verdenskrig, og…

… afslutningen er direkte nervepirrende, grum og… ja..- gribende!

Forlagets præsentation af bogen:

Historien om en vinhandlerfamilies liv og skæbne fra tyverne og op til slutningen af Anden Verdenskrig er en familiesaga om svigt, undertrykkelse og had – men også en beretning om kærlighed, sammenhold og mod. Det er en vægtig familiesaga i ordets allerbedste betydning.

Den danske forfatter Jørgen Helkiær har med inspiration fra sin egen feriebolig i en lille landsby i Languedoc skrevet den stort anlagte familiekrønike med masser af lokalkolorit. Og samtidig med romanens spændende handling får læseren et indblik i Frankrig i både mellemkrigstiden og under Anden Verdenskrig. Områdets kultur og barske historie i denne catalanske del af Frankrig har i høj grad givet forfatteren inspiration til romanen ‘Vinhandleren fra rue Vauban’.

Handlingen kort:
Da Philippe Durand bliver hjemsendt med granatchok fra skyttegravene i Nordfrankrig, må han bruge al sin energi på at redde familiens vinhandel, som faren har misligeholdt. Philippe gifter sig med den rige vinbondedatter Caroline, og takket være svigerfarens kvalitetsvin og penge bliver vinhandelen en stor succes. Da Caroline og Philippe får en søn, ser fremtiden lys ud for den lille familie – indtil Martine Brunet bliver ansat som bogholderske i vinhandelen. Senere i romanen følges Philippes søn, André, der er blevet seksten år. Som traditionen byder, skal André uddannes til vinhandler, selv om det er ham meget imod. Han sendes bort og vender først flere år senere tilbage til den lille by for at overtage vinhandelen. Her forelsker han sig i Marie – bogholderskens datter… I midten af trediverne trækker mørke skyer op i horisonten. Hitler har taget magten i Tyskland, Mussolini i Italien, og i Spanien raser borgerkrigen, som Franco er ved at vinde. Anden Verdenskrig lurer lige om hjørnet. I Frankrig får marskal Pétains samarbejdende styre betydning for hele landet – og André går modvilligt med i modstandsbevægelsen …

One thought on “Kort boganmeldelse: ‘Vinhandleren fra rue Vauban’ af Jørgen Helkiær”

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: