Bogomtaler: Henrik Pontoppidans store romaner er spændende læsning…

Henrik Pontoppidans ‘De Dødes Rige’ er blevet genudgivet af Gyldendal i en luksusudgave. Hans værker er i høj grad læseværdige i 2021…

Henrik Pontoppidan er et af fyrtårnene i dansk litteratur – og ikke svær at læse – især ikke hvis man er god til at forstå ironi og læse mellem linjerne…

Hans tre store romaner ‘ Det Forjættede Land’, ‘Lykke-Peer’ og ‘De Dødes Rige’ er genudgivet på Gyldendal – senest ‘De Dødes Rige’ i en særdeles lækker udgave…

Det Forjættede land’ (1891 – 1895) er første del af trilogien. Den anden er Lykke-Per (1898 – 1904) og tredje del er ’De Dødes Rige’ (1912 – 16). De beskriver hver sin periode i Danmark fra 1877 til 1914, men der er ikke gennemgående personer. For disse værker modtog han Nobelprisen i 1917

‘Lykke-Per’ er nok den mest kendte, ikke mindst pga Bille Augusts fine filmatisering fra 2018, men dette opslag handler mere om de to andre værker…

Jeg har været rigtig glad for at læse ‘Det Forjættede Land’ som jeg læste første gang for over 40 år siden 🙂 –

Annie Skov Madsen skriver indledningsvis i sin anmeldelse på ‘Litteratursiden‘:

Den psykologiske udviklingshistorie om den unge præst Emanuel Hansted giver i et velkomponeret og læsbart værk et tidsbillede af Danmark fra 1877-1887. Spændingerne og forskellene i samfundet er stadig aktuelle. (…)

Læs videre i hendes anmeldelse her


Gyldendal har for nylig genudgivet den tredje store roman ‘De Dødes Rige’. Den er mere dyster end de to andre, men den er så spændende at jeg har læst den flere gange gennem årene til trods for dens længde…

Forlaget skriver om genudgivelsen bl.a.

(…) Stor klassiker af den danske nobelprismodtager Henrik Pontoppidan i en smuk lærredsindbunden luksusudgave. DE DØDES RIGE er en mindst ligeså suveræn læseoplevelse som Pontoppidans mest kendte værk, Lykke-Per. Det er en enestående kærlighedshistorie om to vaklende mennesker, der har svært ved at give sig hen til hinanden – og en underholdende kollektivroman om tidsånden i Danmark i begyndelsen af 1900-tallet. (…)

Hvorfor bliver vi mennesker tilsyneladende ikke gladere og mere tilfredse af den moderne verdens mange fremskridt, muligheder og bekvemmeligheder? Og hvorfor bliver vi dog ikke klogere? Det synes at være det pessimistiske, men evigt aktuelle spørgsmål i Pontoppidans hundrede år gamle roman.

Bonusinfo:

  • Henrik Pontoppidan har sin egen hjemmeside hvor kendte litteraturfolk skriver om forfatterskabet
  • Se video med TV-journalisten Mikkel Fønsgaard om ‘De Dødes Rige. Han siger at hvis han kun kunne have en bog med på en øde ø, skulle det være ‘De Dødes Rige’
  • Biografi (uddrag fra Wikipedia)
    Henrik Pontoppidan (24. juli 1857 i Fredericia – 21. august 1943 i Ordrup) var en dansk forfatter, der hovedsagelig skrev romaner. Hans tre hovedværker er ‘Det forjættede Land‘, ‘Lykke-Per‘ og ‘De Dødes Rige‘.(…)
    Som ung ville han revolutionere verden og gøre op med sin fædrene tro ved at ville være ingeniør og siden højskolelærer og forfatter. De bøger Pontoppidan skrev i sin ungdom var stærkt samfundskritiske og levede op til Georg Brandes’ parole om at sætte problemer under debat. I forfatterskabets sidste fase havde Pontoppidan for længst resigneret i politisk henseende, for i stedet at besvare sin egen gåde: hvem er du selv?
    Pontoppidan modtog i 1917 Nobelprisen, som han delte med den i dag glemte Karl Gjellerup, for “hans autentiske beskrivelser af dagligliv i Danmark.”

Pontoppidans romaner og noveller giver et usædvanlig omfattende billede af hans land og tidsalder.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: