Serienyt: ‘Drømmeren’, en ny serie på Viaplay om Karen Blixen….

Den dansk/amerikanske skuespiller Connie Nielsen får stor ros for sin præstation

Connie Nielsen skamroses af Bo Tao Michaëlis i ‘Filmmagasinet Ekko’ for sin præstation som Karen Blixen – selv om hun ikke ligner forfatteren.

En ny serie om Karen Blixen ‘Drømmeren’ i seks afsnit på Viaplay har netop haft premiere .

Jeg har tidligere på bloggen omtalt forskellige Blixen-projekter der er blevet realiseret, eller som er på vej, ikke mindst ‘Pagten’ af Bille August.

Hvor ‘Pagten’ er et psykologisk kærlighedsdrama med den unge forfatter Thorkild Bjørnvig i centrum mellem tre kvinder – hvoraf Karen Blixen er én af dem – vælger denne produktion med Connie Nielsen i hovedrollen en anden vej. Den vælger at fokusere entydigt på Karen Blixen, på den forvandling der finder sted da hun vender hjem fra Afrika hvor hun er gået fallit, har fået syfilis og har mistet sin elskede Denys Finch Hatton. Vi ser hende udvikle sig fra syg og skrøbelig forfatterspire til at blive en verdensberømt forfatter. Der er altså i serien tale om en kendt skabelon hvor en kvinde udvikler sit potentiale på trods af modstand fra alle sider, ikke mindst fra mænd.


Connie Nielsen er forrygende til at vise Blixens forvandling fra introvert forfatterspire til bestsellerforfatter i nøgtern og nænsom kvalitetsserie.

Bo Tao Michaëlis in ‘Filmmagasinet Ekko’

Jeg synes det er interessant og vigtigt at få nuanceret synet på Karen Blixen og glæder mig derfor meget til at se serien. Jeg noterer mig at Connie Nielsen får mange roser for sin fremstilling og fortolkning af ikke mindst hendes udvikling – til trods for at hun fysisk ikke ligner Blixen det mindste.


”Det er en svinestreg, at Thorkild Bjørnvig og andre har udstillet Karen Blixen efter hendes død,” mener Connie Nielsen, som med serien Drømmeren vil tegne et andet billede af forfatteren.

Connie Nielsen i interview med ‘Filmmagasinet Ekko’

I interviewet om serien (se link nedenfor) langer Connie Nielsen ud efter både Thorkild Bjørnvig og Bille August. Hun mener at deres fremstilling af Blixen i ‘Pagten’ viser et underliggende kvindehad. Et synspunkt jeg synes er urimeligt. Karen Blixens måde at fastholde unge mænd på er veldokumenteret, og forholdet har haft stor indflydelse på Bjørnvigs tilværelse dengang og senere. Dermed er det vel kun rimeligt at han senere i romanform beskæftigede sig med det..

Bjørnvig var vildt fascineret af Blixen – og af mange andre kvinder. Det samme kan man sige om Bille August der har givet os en række vidunderlige kvindeportrætter på film. Jeg synes han i ‘Pagten’ skildrer Karen Blixen nuanceret på godt og ondt – og i tilgift giver os rørende og fascinerende portrætter af Bjørnvigs hustru og Benedicte, Louisianas grundlægger Knud W. Jensens første hustru og Bjørnvigs elskerinde…


Links


Original trailer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: