Den norske serie ‘Lykkeland’ er en overset perle…

‘Lykkeland’ er en af de serier hvor jeg engagerer mig i personerne på en måde så jeg næsten ikke kan vente på næste afsnit for at se hvordan det kommer til at gå… – Kender du det?

Første sæson af ‘Lykkeland’ foregår i slutningen af 60’erne hvor Norge forandrer sig fra at være et beskedent fisker- og bondesamfund til at blive et af verdens mest velstående lande.

‘Lykkeland‘ er NRK’s største og dyreste serie-satsning nogensinde. Det er en smukt produceret og velfortalt udviklingshistorie om fire unge mennesker i Stavanger og deres kamp i en opbrudstid mod de fastlåste normer og det religiøse snæversyn som prægede forældrenes generation – undertiden også en kamp med dem selv og med hinanden. Samtidig handler serien om den gigantiske ændring der i disse år sker i det norske samfund som følge af enorme oliefund. Disse ændringer giver selvsagt de unge nogle muligheder og rammer de ældre generationer ikke havde. Spørgsmålet er så om de finder “lykkeland”

Serien er blevet sammenlignet med ‘Matador’, og de to serier har da også fælles træk. Den helt afgørende modsætning ligger i begge serier mellem det traditionelle, de gamle værdier og en ny tid, og begge serier har fået en betydning for de to landes nationale selvforståelse. Men serierne behandler forskellige perioder i historien og forskellige vilkår. ‘Lykkeland’ er en nutidig produktion med lækre billeder og lyd og satser mere på drama end på komedie. Første sæson foregår i slutningen af 60’erne, anden sæson syv år senere…

Dramaet følger to spor: historisk bliver vi vidne til undertiden voldsomme hændelser omkring boreplatforme og manglende sikkerhedsforanstaltninger, modsætninger mellem amerikanere (der har ekspertisen og økonomi til investeringer) og nordmænd. Vi bliver vidne til en kamp mellem amerikansk forståelse for samfundsopbygning og kapitalisme over for en norsk socialdemokratisk forståelse der bla – til amerikanernes rædsel – munder ud i at nordmændene etablerer et nationalt olieselskab.

Også på det personlige plan udvikler der sig drama mellem de unge der kommer fra forskellige sociale miljøer, og som i vekslende grad er i stand til at tage de nye tider til sig og finde deres plads i det nye samfund og med hinanden.

Her i huset er serien blevet et kæmpe hit. Det skyldes ikke mindst det psykologiske spil mellem personerne og den fine dialog. Skuespillerne i næsten alle roller er herligt castede, og ikke mindst de to kvindelige hovedpersoner brænder gennem skærmen. Samtidig er det hyggeligt genkendeligt med mange detaljer fra tiden som jeg tydeligt husker – og ikke mindst musik jeg dansede til dengang…

Første årgang af serien (fra 2018) kan streames gratis på dr.dk. Anden sæson blev stærkt forsinket pga corona, men har netop haft premiere og kan streames fra NRK med danske undertekster. Vi streamer fra Yousee, men på nabokanalerne.dk kan du se hvilke andre udbydere der også tilbyder denne service.

Bonusinfo:

One thought on “Den norske serie ‘Lykkeland’ er en overset perle…”

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: