Boganmeldelse: “Immensee” af Theodor Storm. En fortælling.

Er du en rigtig romantiker? Så vil du falde for denne novelle – selv om den er fra 1849…

© Hugo Hørlych Karlsen,
NordØsten Forlag 2012
oversat fra tysk af Hugo Hørlych Karlsen
efter Immensee i Theodor Storm: Werke
Knaur Klassiker, Droemersche Verlagsanstalt
München 1953

Rating: 5 out of 5.

Er du en rigtig romantiker? Så vil du falde for denne novelle – selv om den er fra 1849…

Forfatteren Theodor Storm levede i Sydslesvig (Husum) (1817-1888). Storm blev af Thomas Mann sammenlignet med Turgenjev…

Det var lidt af et tilfælde jeg faldt over Hugo Hørlych Karlsens fine oversættelse og efterskrift af denne fortælling som jeg har læst med stor glæde.

Historien er skrevet i 1849, altså i romantikens tidsalder, og det er den selvfølgelig præget af. Stilen er “poetisk realisme”, miljøet og landskabet er beskrevet smukt og harmonisk, men også undertiden farligt og dæmonisk… – kommer til at afspejle begivenhederne. Handlingen foregår i borgerskabet, beskrivelse af underklassen og dens vilkår er ikke et emne her – som i den senere “kritiske realisme”. De fattige er maleriske (sigøjnere) eller tjenestefolk der gør hvad de bliver bedt om.

Temaet er (uforløst) kærlighed – et emne der er aktuelt til alle tider. Fortælleren Reinhardt, en gammel mand der ser tilbage på sin barndom og ungdom, er ikke selv fuldt klar over karakteren af sine følelser over for Elisabeth, som han er vokset op med, og som er nogle år yngre. Følelserne vises især gennem sproget der er præget af naturmetaforik og ladet med symboler – ofte af erotisk art – som får læseren til at leve med og ane…

På et tidspunkt er Elisabeth som ung kvinde klar til at fuldbyrde sine følelser for Reinhardt, men han flygter – selv om han elsker hende højt. Han ved ikke selv hvorfor, fortrænger måske. Læseren fornemmer hans følelser, hans ambivalens, gennem det fine sprog som Karlsen har oversat på bedste måde…

Metaforikken og symbolsproget understreger menneskers tilknytning til naturen og det irrationelle og får læseren til at reflektere uden at historien nogensinde bliver sentimental. Jeg skal ikke her afsløre hvordan det hele ender, blot understrege at fortællingen er let læselig og alligevel ganske dyb…

Det fine efterskrift er velskrevet og relevant, sætter ens læsning af bogen i perspektiv. Jeg glæder mig til at læse en anden novelle af Storm som Karlsen har oversat “Skovbrynet” – som jeg netop har indført på Goodreads…

2 kommentarer til “Boganmeldelse: “Immensee” af Theodor Storm. En fortælling.”

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: